Un nou proiect in parteneriat pentru Fundatia Estuar





MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata

Realizat de Fundatia „Pretuieste Viata” in parteneriat cu Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului, JOL-LET Foundation



1. Sursa de finantare a proiectului:

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Domeniul Major de Interventie: 6.3. „Promovarea egalitatii de Sanse pe piata muncii”
Operatiunea „Sanse egale Si respect”

2. Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea egalitatii de sanse pentru femeile-mama din Romania aflate in situatii dificile de viata, in ceea ce priveste accesul la informatie, la consiliere, la formare profesionala, la obtinerea si pastrarea unui loc de munca si la intemeierea unei familii printr-o serie de actiuni cu caracter inovator care vor conduce la cresterea participarii acestora la viata economica si sociala. Obiective specifice: O.1. Dezvoltarea serviciilor de informare, asistenta si consiliere intr-o gama vasta de domenii (sanatate, legislatie, dezvoltare si formare profesionala), astfel incat membrele grupului tinta sa isi poata construi o cariera profesionala si o viata de familie armonioasa; O.2. Facilitarea accesului la informare, consiliere si indrumare prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor, Platformei Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania si numarului de telefon gratuit pus la dispozitia grupului tinta; O.3. Facilitarea accesului grupului tinta la programe de formare profesionala, astfel incat femeile-mama sa devina capabile sa obtina locuri de munca mai bune; O.4. Facilitarea transferului de know-how, cunostinte si bune practici pe plan international prin promovarea schimburilor de experienta transnationala in domeniul egalitatii de sanse si de gen.

3. Grupul tinta:

Proiectul se adreseaza femeilor-mama din Romania, aflate in situatii dificile de viata (cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu)




4. Activitatile generale ale proiectului:

A1. Crearea cadrului conceptual si metodologic de functionare a Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata, prin intermediul carora se vor furniza membrelor grupului tinta urmatoarele tipuri de servicii integrate: - Servicii de informare si consiliere medicala, psihologica si psihiatrica; - Asistenta, consiliere profesionala si medierea locurilor de munca; - Consiliere juridica in vederea cunoasterii drepturilor femeii si a legislatiei in vigoare; - Programe de formare profesionala. Aceasta activitate inovatoare este concentrata pe transferul de bune practici in domeniul egalitatii de sanse, de la Partenerul transnational catre echipa de implementare a proiectului. Va fi creat cate un Centru Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in orasele Bucuresti, Cluj si Ploiesti.
A2. Dezvoltarea unei campanii nationale de informare si constientizare privind serviciile oferite prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in vederea cresterii participarii femeilor-mama din Romania la viata economica si sociala.
A.3. Program integrat de masuri active de informare, asistenta si/sau consiliere medicala, juridica si profesionala in vederea asigurarii unei incluziuni sociale si economice a femeilor-mama aflate in situatii dificile de viata .
A.4. Program de formare profesionala. In cadrul fiecarui centru se vor sustine cate 3 stagii de formare profesionala - cursuri de calificare/recalificare - astfel incat femeile-mama sa devina capabile sa obtina locuri de munca mai bune, inclusiv in sectoarele de activitate ocupate preponderent de catre barbati.
A.5. Organizarea de Vizite de lucru.

5. Rezultate anticipate
• Conceptul de realizare si functionare a Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata.
• Campanie nationala de informare si constientizare privind serviciile oferite prin intermediul Retelei de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata in vederea cresterii participarii acestora la viata economica si sociala;
• Materiale promotionale (flyere, afise, pixuri, notes-uri, genti, tricouri, mouse-pad-uri personalizate, Agenda Mamelor); Un Spot TV, participari la dezbateri televizate;
• Anunturi si articole in presa locala, reviste de specialitate, reviste pentru femei;
• Actiuni online de informare si constientizare – mailing, newsletter, bannere online; 18 dezbateri informative (din care o treime vor promova accesul pe piata muncii).
• Conceptul de realizare si functionare a Platformei Web - Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania care va actiona ca un centru polarizator de furnizare de informatii si functionalitati online pentru membrele grupului tinta;
• 1 Platforma Web – Comunitatea Virtuala a Mamelor din Romania, instrument prin intermediul caruia se va oferi membrelor grupului tinta consultanta si asistenta online pe probleme de sanatate, legislatie si dezvoltare profesionala de catre specialistii din cadrul centrelor;
• 3 Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata; 3000 de membre ale grupului tinta care vor beneficia de informare, asistenta si/sau consiliere medicala, juridica si profesionala in cadrul centrelor, prin intermediul platformei Web si a liniei telefonice gratuite;
• Un serviciu gratuit de call-center prin intermediul caruia sa se ofere asistenta si consiliere membrelor grupului tinta in ceea ce priveste legislatia in vigoare;
• Serie de publicatii adresate mamelor - “O mama sanatoasa, un copil sanatos”, „Cunoaste-ti drepturile” si „Mamele si cariera”, publicate sub forma de brosura si CD (6000 de exemplare); O baza de date cu membre ale grupului tinta.
• 9 stagii de formare profesionala - cursuri calificare/recalificare; 135 de membre ale grupului tinta participante la sesiunile de curs si certificate CNFPA.
• 2 vizite de lucru ale expertului partenerului transnational in Romania si o vizita de lucru in tara de origine a partenerului transnational, care for facilita transferul de cunostinte, de bune practici si de metodologie in domeniul egalitatii de sanse si de gen si reintegrarii femeilor pe piata muncii.

Draga mea prietena,

Sunt mama, ca si tine, si imi doresc sincer sa ai un camin fericit, sa fii inconjurata de copii frumosi si sanatosi, sa ai parte de liniste, dragoste, bucurii, alaturi de un sot care sa te sprijine si sa fie atent si la nevoile sufletului tau, dar si de reusitele la care visezi in meseria ta .

Viata, insa, ne arata ca lucrurile nu stau asa pentru toate femeile-mama. Indiferent ca vorbim despre femei de afaceri in adevaratul sens al cuvantului ori de femei pentru care profesia e mai mult o necesitate decat o implinire personala, in ambele „tabere” creste intruna numarul de divorturi, presa vorbeste zilnic de sotii care cad in depresie si iau decizii gresite din pricina necazurilor carora nu le mai pot face fata fara un sprijin moral, femei care nu gasesc solutii pentru iesirea din impas, fie pentru ca e vorba de probleme legate de sanatatea lor sau a copilului lor, de visele lor mereu ramase in plan secund, fie pentru ca nu sunt ascultate si intelese...

Sute de povesti de acest fel au ajuns la mine, mai cu seama dupa ce eu insami am devenit mama. Atat de diverse si, totusi, atat de aproape unele de altele. Asa ca am hotarat sa pornesc pe un drum care ar putea schimba ceva in bine. Daca, din nefericire, te afli intr-o astfel de situatie sau ai motive sa crezi ca aparent nu mai exista nicio solutie pentru tine, nu ezita si CAUTA-MA! Fundatia mea nu se numeste intamplator Pretuieste Viata. E visul meu de a sprijini fiecare romanca sa traiasca o viata demna, de calitate, sa indrazneasca sa isi cunoasca drepturile, pentru a sti pe ce cale poate totusi sa mearga chiar si atunci cand totul pare fara speranta.

„Viata se cere mereu inzestrata” spune o vorba din vechime. Viata merita a fi pretuita, asa simt eu dupa 36 de ani in care am cunoscut si varful si prapastia, si piedicile, dar si satisfactia de a ma ridica din genunchi si de-a gasi calea demna spre a trai frumos si a merge mai departe. Proiectul „MOM-UP retea de centre de consiliere a mamelor aflate in situatii dificile de viata” (cofinantat din fonduri structurale si de catre Fundatia Pretuieste Viata) iti poate fi de mare folos, pentru ca e dedicat femeilor-mame aflate in dificultate. Te asteapta si te asigura ca exista solutii, pentru ca nu esti singura.

Fundatia Pretuieste Viata a demarat proiectul „MOM-UP retea de centre de consiliere a mamelor aflate in situatii dificile de viata, in parteneriat cu Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului si Jol-Let Foundation.

Daca esti mama si te afli in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
* te simti exclusa social ;
* esti unica intretinatoare a familiei;
* suferi din pricina violentei domestice sau a discriminarii de orice fel, la serviciu sau in comunitate;
* daca te afli in depresie postnatala sau ai o stare psihica grea cauzata de o perioada nefasta in viata;
* daca te afli in somaj sau castigi doar salariul minim pe economie (ori mai putin);
*daca esti eleva sau studenta si te afli in situatia a fi sau de a deveni mamica, fara sa ai sprijin sau sa fii pregatita pentru aceasta responsabilitate, NU EZITA ! Poti deveni beneficiara a facilitatilor proiectului nostru. Intra pe www.estuar.org si afla detalii despre felul in care te putem ajuta.

In centrele noastre de consiliere din Bucuresti (Tel./Fax: 021/411.08.85,Mobil: 0753.088.677,E-mail: office.cs6@estuar.org), Ploiesti (Tel./Fax: 0244/596.641, Mobil: 0753.088.671, E-mail: estuar@upcnet.ro), si Cluj (Tel./Fax: 0364/10.10.97,Mobil: 0753.088.673,E-mail: estuar.cluj@upcmail.ro) iti punem la dispozitie gratuit sprijinul unor psihologi sau psihiatri cu mare experienta pregatiti sa te asculte, sa iti impartaseasca idei si directii de viata pe care poate nu le intrevezi in acest moment.

Te rugam vino cu urmatoarele acte in original sau in copie: cartea de identitate si certificatul de nastere al copilului tau (pentru a dovedi ca esti mama). Ne sunt necesare pentru a completa formularul tau de intrare in proiect, care ne va ajuta sa te cunoastem mai bine si sa stim care e primul pas pe care-l avem de facut ca sa te putem ajuta.

Pe langa psihologii si psihiatrii nostri, poti avea parte gratuit de consiliere juridica, orientare in cariera cu experti in formarea profesionala, in drepturile femeilor sau comunicare, de medici sau mame ca si tine care au trecut peste un mare impas si astazi sunt realizate, ei isi vor da silinta sa te ajute sa-ti recapeti increderea in tine, pentru ca tu si copiii tai sa va castigati cu demnitate locul pe care il meritati.

Nu iti promit ceea ce nu se poate implini, dar iti promit ca vei pleca de la noi cu dorinta de a trai pentru ceea ce merita pretuit in viata, de a-ti creste copiii cu siguranta ca ai langa tine si oameni carora le pasa de tine si care te sustin.

Cu drag,


Andreea Marin Banica,
Presedinte Fundatia Pretuieste Viata

0 comentarii: