Ziua sanatatii mintale 2011

Astazi este marcata Ziua sanatatii mintale care a fost sarbatorita pentru prima data in 1992 la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Evenimentul este destinat a face cunoscute opiniei publice problemele legate de sanatatea mintala. Ziua sanatatii mintale promoveaza discutiile libere si informarea privind bolile mintale prevenirea acestora si tratamentele disponibile.

Tema aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru anul acesta este “Investitia in sanatatea mintala” pe considerentul ca resursele financiare si umane alocate pentru sanatatea mintala sunt inadecvate. Acest lucru este cu atat mai valabil pentru tarile mai putin dezvoltate. Astfel, majoritatea tarilor cu venit redus sau mediu cheltuiesc mai putin de 2% din bugetul sanatatii pentru probleme de sanatate mintala. Romania se gaseste si ea in aceasta situatie.

Sanatatea mintala este definita de acelasi organism international ca o stare de comfort in care fiecare individ isi poate realiza potentialul, face fata in conditii bune stressului cotidian, este productiv la locul de munca si este capabil sa contribuie la viata comunitatii. La aceasta stare de bine atenteaza o serie de factori de natura biologica, psihologica si sociala favorizand aparitia tulburarilor de sanatate mintala, a caror incidenta la nivel global este, din pacate, in crestere. Pe langa suferinta in sine, persoanele afectate de aceste tulburari sunt adesea supuse izolarii sociale si au o calitate redusa a vietii.

Estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca in lume peste 450 milioane de oameni sunt afectati de tulburarile mintale, de comportament, tulburari neurologice si de consecintele utilizarii substantelor interzise. In acelasi timp, in Uniunea Europeana, conform cercetarilor Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, mai mult de 164 de milioane de persoane, adica peste 38% din populatia europeana, sufera in fiecare an de o tulburare mintala. Anxietatea face cele mai multe victime, 14% dintre europeni suferind de aceasta afectiune cel putin o data pe an, 7% sufera de insomnie, 6,9% de depresie, iar 5,4% dementa.

Romania se incadreaza si ea in aceasta statistica. Aproape o treime din populatia tarii prezinta sau va prezenta o asemenea problema, majoritatea acestor boli afectand tinerii, in special cei cu varste cuprinse intre 25-30 de ani. In numeroase cazuri, insa, aceste tulburari nu sunt tratate corespunzator, pentru ca bolnavii nu ajung la medic fie din lipsa de informare, fie din teama de stigmatizare.

Fundatia Estuar se numara printre promotorii sanatatii mintale din Romania, oferind servicii de asistenta sociala pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala din mai multe regiuni din tara. Organizatia este printre cele mai mari si mai vechi din domeniu de la noi, fiind infiintata in 1993.

Misiunea Fundatiei este de a oferi optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor in comunitatea romaneasca. Printre serviciile Estuar se numara: consiliere psihologica, psihiatrica, juridica, sociala; sprijin si orientare pentru integrarea, readaptarea si reconversia profesionala; reintegrare in comunitate; grupuri de auto-suport; ateliere lucrative si creativ-terapeutice; lobby si advocacy precum si un serviciu de locuire pe perioada determinata (disponibil deocamdata doar in Bucuresti). Aceste servicii sunt oferite gratuit in centrele sociale din Bucuresti (in Sectorul 1 si Sectorul 6, Ploiesti, Cluj si Giurgiu) si in cadrul Filialei Botosani.

Pentru mai multe informatii privind activitatea Fundatiei in beneficiul persoanelor cu probleme de sanatate mintala, puteti accesa site-ul: www.estuar.org.