Studii de caz - Conferinta Mental Health Battle

The Three Case Scenarios RO

Mental Health Battle Instructions

Instructions Mental Health Battle RO

Mental Health Battle – „Pune-ţi mintea la contribuţie! Luptă pentru sănătate mintală!”

Mental Health Battle - „Pune-ţi mintea la contribuţie! Luptă pentru sănătate mintală!”

“Mental Health Battle”
2009-2010
Pune-ţi mintea la contribuţie. Să luptăm pentru sănătatea mintală!


În ţările în curs de dezvoltare, problemele mintale şi psihosociale sunt larg răspândite. Multe persoane suferă din cauza depresiei, dependenţei şi violenţei domestice, în special în ţările afectate de război şi sărăcie. Cu toate acestea, serviciile de sănătate mintală sunt foarte puţine pentru aceste ţari.
În unele ţări africane, există 1 psihiatru la 1 milion de oameni, precum şi o lipsă acută de asistenţi medicali şi asistenţi sociali. Conform raportului World Health Organization (WHO) publicat în 2007, majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare au cheltuit mai puţin de 1% din bugetul de sănătate pentru serviciile de sănătate mintală.

“Mental Health Battle”
Organizaţiile non-guvernamentale HealthNet TPO, Global Initiative on Psychiatry şi Estuar şi-au unit forţele pentru a atrage atenţia asupra sănătăţii mintale ca important factor în dezvoltare. Cu sprijinul Comisiei Europeane, organizeazăm campania “Mental Health Battle” 2009-2010 în patru ţări: Bulgaria, Lituania, Olanda, România.

Invităm studenţii şi specialiştii în sănătate mintală să se alăture campaniei “Mental Health Battle”, scriind un eseu care să cuprindă soluţii ingenioase pentru problemele de sănătate mintală din ţările în curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est. Câştigătorii competiţiei vor fi invitaţi să viziteze programul de sănătate mintală HealthNet TPO din Burundi, în primăvara anului 2010.

Studii de caz
Un grup de lucru de experţi internaţionali în sănătate mintală, printre care şi reprezentanţi din Afganistan şi Burundi, au dezvoltat trei studii de caz ce evidentiaza dilemele din serviciile de sănătate mintală în ţările în curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est. Aceste studii de caz abordează sănătatea mintală din unghiuri diferite şi se referă la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, precum reducerea sărăciei, sănătatea maternă şi HIV/SIDA. Participanţii la concursul “Mental Health Battle” sunt invitaţi să scrie un eseu care să abordeze problemele din cadrul studiilor de caz şi sa prezinte soluţii la acestea.

Câştigă o vizită în Burundi
Un juriu internaţional va evalua propunerile. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul conferinţei care va avea loc de Ziua internaţională a sănătăţii, în aprilie 2010. Două echipe câştigătoare (din cel puţin două ţări diferite) vor vizita un program de sănătate mintală din Burundi. Vor fi însoţite de un jurnalist care va trimite reportaje pentru website-ul proiectului, intranet, buletine informative şi reviste.

Conferinţa privind sănătatea mintală
Startul va fi dat de conferinţa „Pune-ţi mintea la contribuţie! Luptă pentru sănătate mintală!”, care va avea loc luni, 19 octombrie 2009, la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, sala Eminescu, orele 12:30 – 18:00, în preajma zilei internaţionale a sănătăţii mintale. După prezentarea studiilor de caz, vor urma vizionarea unui film documentar şi câteva prelegeri pe teme precum: scopul global al sănătăţii mintale şi problemele psihologice, genul şi sănătatea mintală, intervenţii privind sănătatea mintală în ţările cu venituri mici. Specialiştii în sănătate mintală vor prezenta exemple de intervenţii privind sănătatea mintală.
Doresti sa participi? Scrie un mail la office@estuar.org.

Alăturaţi-vă luptei pentru sănătatea mintală
Echipe de maximul 3 participanţi (studenţi şi/sau specialiştii în sănătate mintală) se pot înscrie pe www.triggeryourmind.net. Înregistrarea şi participarea la atelierele pe tema sănătăţii mintale sunt gratis.
Pentru informaţii suplimentare: sibille.gasser@estuar.org sau mariana.armean@estuar.org.